Smart home

Elektrische gordijnen

Motionblinds-gordijn-475

Elektrische gordijnen zijn gordijnrails die worden bediend met behulp van elektrische motoren en afstandsbedieningen. Met deze rails kunt u de gordijnen openen en sluiten met een druk op de knop, wat vooral handig is voor grote, zware gordijnen die moeilijk met de hand te bedienen zijn.

Er zijn verschillende soorten elektrische gordijnrails beschikbaar, waaronder rails die werken op batterijen, rails die worden aangesloten op het elektriciteitsnet en rails die worden geleverd met een zonnepaneel. Sommige rails zijn ook voorzien van een timerfunctie, zodat u kunt instellen wanneer de gordijnen automatisch worden geopend en gesloten.

gordijnrails op batterijen

Elektrische gordijnrails op batterijen zijn gordijnrails die werken op batterijen in plaats van op netstroom. Dit maakt ze ideaal voor situaties waarin er geen stopcontact in de buurt is of waar het aanleggen van bedrading niet praktisch is.

Deze rails werken meestal op standaard batterijen, die gemakkelijk te vervangen zijn wanneer ze leeg zijn. Het is ook mogelijk om oplaadbare batterijen te gebruiken om de levensduur van de batterij te verlengen en de kosten te verlagen.

Elektrische gordijnrails op batterijen zijn er in verschillende uitvoeringen en maten, zodat ze kunnen worden aangepast aan de grootte en stijl van uw gordijnen. Sommige modellen hebben zelfs een afstandsbediening, zodat u de gordijnen kunt bedienen zonder uit uw stoel te hoeven opstaan.

Een ander voordeel van elektrische gordijnrails op batterijen is dat ze relatief eenvoudig te installeren zijn en geen bedrading nodig hebben, waardoor u ze gemakkelijk kunt verplaatsen of verwijderen als u ze niet langer nodig heeft.

Elektrische gordijnen koppelen met smarthome producten

MotionBlinds zijn slimme gordijnen die kunnen worden bediend met behulp van domotica. Ze zijn voorzien van een motor die draadloos kan worden bediend met behulp van een app op uw smartphone, een afstandsbediening of via een spraakassistent zoals Amazon Alexa of Google Assistant.

Met MotionBlinds kunt u uw gordijnen automatisch openen en sluiten op basis van verschillende parameters, zoals de tijd van de dag, de temperatuur, de hoeveelheid daglicht of de beweging in de kamer. U kunt bijvoorbeeld instellen dat uw gordijnen automatisch worden geopend wanneer u ‘s ochtends wakker wordt, of dat ze automatisch worden gesloten wanneer u ‘s avonds gaat slapen.

Daarnaast bieden MotionBlinds ook andere handige functies, zoals de mogelijkheid om uw gordijnen te bedienen wanneer u niet thuis bent, of om verschillende kamers afzonderlijk te bedienen. Dit alles maakt MotionBlinds een handige en praktische toevoeging aan uw smart home systeem.

Om MotionBlinds te integreren met uw domoticasysteem, moet u ervoor zorgen dat uw gordijnen compatibel zijn met uw smart home hub. Dit kan verschillen afhankelijk van het merk en het model van uw MotionBlinds en uw domotica systeem. Raadpleeg daarom de handleiding van uw producten voor de specifieke stappen om ze te integreren met uw smart home systeem.

MotionBlinds kunnen worden geïntegreerd met verschillende smart home systemen, waaronder:

 • Amazon Alexa: MotionBlinds kunnen worden gekoppeld aan de Amazon Echo en worden bediend met behulp van spraakopdrachten.
 • Google Assistant: MotionBlinds kunnen worden gekoppeld aan Google Home-apparaten en worden bediend met behulp van spraakopdrachten.
 • Apple HomeKit: MotionBlinds kunnen worden gekoppeld aan Apple HomeKit en worden bediend via de Home-app op uw iOS-apparaat.
 • Samsung SmartThings: MotionBlinds kunnen worden gekoppeld aan het SmartThings-platform van Samsung en worden bediend via de SmartThings-app op uw mobiele apparaat.
 • IFTTT: MotionBlinds kunnen worden gekoppeld aan If This Then That (IFTTT), een platform voor het automatiseren van taken tussen verschillende smart home apparaten en -diensten.
 • Z-Wave: MotionBlinds kunnen worden gekoppeld aan Z-Wave, een draadloze communicatietechnologie voor smart home apparaten en -diensten.
 • Home assistant: MotionBlinds kunnen worden geïntegreerd met Home Assistant, een open-source platform voor home automation dat compatibel is met honderden apparaten en diensten.
 • Homey Pro: Met Homey Pro kunt u uw MotionBlinds bedienen via de app

MOTIONBLINDS API VOOR ONTWIKKELAARS

MotionBlinds is een open technologie die gebruik maakt van het 433Mhz Wi-Fi protocol. De MotionBlinds API-documentatie ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe verbindingen, zodat huiseigenaren en installateurs raambekleding met MotionBlinds gemakkelijk kunnen aansluiten op slimme huizen.

Voordelen van elektrische gordijnen:

 1. Gemak: Elektrische gordijnen kunnen gemakkelijk worden geopend en gesloten met een druk op de knop, een afstandsbediening of zelfs met een spraakopdracht. Dit maakt het openen en sluiten van gordijnen eenvoudiger en handiger, vooral voor mensen met beperkte mobiliteit.
 2. Energiebesparing: Elektrische gordijnen kunnen worden geprogrammeerd om automatisch te openen en sluiten op specifieke tijden van de dag, waardoor het gebruik van airconditioning en verwarming kan worden geoptimaliseerd. Door ze te sluiten tijdens zonnige uren, kunnen ze bijvoorbeeld voorkomen dat de warmte van de zon binnendringt en zo de temperatuur binnen op natuurlijke wijze reguleren.
 3. Veiligheid: Elektrische gordijnen zijn veiliger dan traditionele gordijnen omdat er geen koorden of kettingen zijn waar kinderen of huisdieren in verstrikt kunnen raken.
 4. Esthetiek: Elektrische gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen, waardoor ze perfect passen bij elk interieur.
 5. Privacy: Elektrische gordijnen bieden meer privacy omdat ze gemakkelijker en sneller kunnen worden gesloten dan traditionele gordijnen.
 6. Lange levensduur: Elektrische gordijnen gaan over het algemeen langer mee dan traditionele gordijnen omdat ze minder vaak handmatig worden bediend en minder slijtage vertonen.